Fermierii români sunt din ce în ce mai îngroziți după ce, în ultimele zile, pare că asistăm la o explozie în lanț a focarelor de febră aftoasă în Europa.
După ce autoritățile de la Bratislava au declarat stare de urgență în urma confirmării, marți, a unui alt focar de boală în Slovacia, iată că și autoritățile ungare au detectat astăzi un nou focar de febră aftoasă în localitatea Level, situată în partea de nord-vest a Ungariei.
Oficiul Național de Securitate a Lanțului Alimentar (NEBIH) din Ungaria a anunțat miercuri că nu mai puțin de 3.000 de bovine urmează să fie sacrificate, ca măsură de precauție, relatează agenția EFE, citată de AGERPRES.
Ferma în care a fost confirmat noul focar se află în apropierea graniței cu Austria și la circa 50 de kilometri de localitatea Kisbajcs, locul unde, în urmă cu trei săptămâni, febră aftoasă și-a făcut din nou apariția în Ungaria, pentru prima oară în ultimii 50 de ani.
După declararea stării de urgență în Slovacia vecină, autoritățile de la Budapesta au decis, ca măsură preventive, delimitarea unei fâșii de zece kilometri de-a lungul graniței comune cu Slovacia, zonă unde pășunatul este interzis cel puțin până pe 7 aprilie.
Totodată, pentru a preveni răspândirea bolii, în această fâșie de carantină urmează să fie eutanasiați toți porcii.
Oficiul Național de Securitate a Lanțului Alimentar (NEBIH) a avertizat că febra aftoasă se răspândește cu ușurință, chiar și prin vânt și pe distanțe lungi, în principal printre bovine, porcine, oi, capre și bivoli.
Datele oficiale arată că, în anul 2024, în Ungaria erau peste 850.000 de bovine, circa 900.000 de ovine și peste 2,5 milioane de porci.