office@aspab.ro

Adresă mail pentru noutăți

EXCLUSIV Noutăți din Programul Tomata – Ce modificări apar anul acesta

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Anul 2025 vine cu modificări importante pentru Programul Tomata. În urma consultărilor cu fermierii din cele mai importante bazine legumicole din România, se pare că ministrul agriculturii a luat o serie de decizii care urmează să fie transpuse în noua formă a programului de susținere a producției de legume în spații protejate. 

În primul rând, va fi o singură sesiune de finanțare, care se va întinde pe o perioadă mai lungă, iar sprijinul va fi de 1.500 de euro/1.000 de metri pătrați. Noutatea de anul acesta este că nu mai există o limită în ceea ce privește suprafața care poate fi finanțată, astfel că fermierii care au suprafețe mai mari de spații protejate se vor bucura de un ajutor mult mai consistent decât în anii trecuți.

”Și Programul Tomata continuă anul acesta și avem noutăți. Noi îi spunem generic tomata, dar el cuprinde mai multe legume. Vom avea un program complet care va sprijin toți cultivatorii de legume în spații protejate din România. Știm la această dată că va fi doar o singură sesiune, programul se va termina în jurul datei de 25 octombrie. Se tot zvonea de APIA, dar Programul Tomata 2025 se va desfășura din nou prin Direcțiile Agricole Județene”, a precizat Ion Păunel, consultant și legumicultor, reprezentant al Uniunii Salvăm Țăranul Român.

De asemenea, există noutăți și în privința culturilor care vor fi incluse în program: apar ardeiul iute și varza extratimpurie. Totodată, va exista o suprafață minimă în cadrul fiecărei exploatații care trebuie cultivată cu tomate, însă fermierii vor avea libertate totală de a-și alege culturile pentru restul suprafeței.

”În plus față de ce era, anul acesta vom avea și ardeiul iute inclus în program. Și varza extratimpurie va intra în program, care nu a fost niciodată. Rămâne în continuare falolea păstăi, vânăta, castravetele și verdețurile.

De această dată vor intra la finanțare și cei cu sere. Nu că erau excluși de la finanțare, dar ei vor primi acum pe toată suprafața. Știți că avem în România câteva entități juridice care au 2, 3, 5, 7, chiar 30 de hectare de legume în seră. Dacă ai un hectar de legume în spații protejate, primești 15.000 de euro. Alt element de noutate: și subdiviziunea se va plăti. Adică dacă 19 ari, proporțional cu 1.500 de euro, se dă pe întreaga suprafață.

Altă informație în premieră: lejeritate pentru cei care cultivă legume în spații protejate de a-și alege ei legumele pe care le cultivă, în afară de suprafața impusă de tomate. De exemplu, dacă am 1.000 mp de tomate, trebuie să cultiv numai tomate pe toată suprafața. Dacă am între 1.000 și 3.000 mp de solar, sunt obligat să cultiv minim 1.000 mp de tomate, iar diferența cu oricare dintre culturile care sunt înscrise în program. Dacă avem între 3.000 și 5.000 mp de solar, vom avea obligativitatea să cultivăm un minim de 2.000 mp de tomate”, a mai explicat Ion Păunel, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp
Picture of ASPAB

ASPAB

Articol publicat de către Asociația Producătorilor Agricoli din Bucovina