Fermierii sunt de multe ori invidiați că primesc despăgubiri ori de câte ori dau de vreun necaz și își pierde recoltele sau sunt nevoiți să își omoare animalele atinse de vreo boală contagioasă cu potențial mare de răspândire.
Cei care își închipuie, însă, că fermierilor le merg afacerile oricum, că, uite, când dau de necaz, sare repede statul sau Uniunea Europeană și le oferă despăgubiri, trebuie să înțeleagă însă că lucrurile nu stau chiar așa.
Iar asta ar trebui să se înțeleagă și la nivelul Comisiei Europene, care consideră că dacă dă niște despăguri, acolo, a rezolvat problema fermierilor, cum este și în cazul crizei febrei aftoase descoperite recent în Germania, Ungaria și Slovacia, și care amenință să se extindă și în alte țări, inclusiv în România.
Numai că doar acordarea unor sume de bani, de multe ori derizorii, nu este suficientă, după atrage atenția europarlamentarul român Daniel Buda, care întreabă Comisia Europeană ce urmează de aici înainte pentru fermierii noștri.
„(…) În țările afectate (de febra aftoasă – n. red.), Comisia Europeană intervine și oferă despăgubiri pentru animalele sacrificate. Este un pas important. Dar e suficient? Ce face fermierul mâine, dacă i se spune că trebuie să-și omoare animalele? Cine acoperă nu doar pierderea efectivului, ci și datoriile la bancă? Cine plătește furajele cumpărate în avans? Cine îl ajută să-și repornească afacerea? Despăgubirile sunt esențiale, dar ele trebuie să fie rapide, corecte și complete. Și mai mult decât atât – e nevoie de fonduri preventive, de mecanisme de sprijin pe termen lung și de un plan clar de reconstrucție pentru fermieri. Pentru că, dincolo de cifre, e viața unui om acolo. Un om care muncește de dimineața până noaptea, care nu are weekend sau sărbători, dar care plătește taxe si credite”, a atras atenția Daniel Buda de la tribuna Parlamentului European.