office@aspab.ro

Adresă mail pentru noutăți

Cum se manifestă febra aftoasă – Explicațiile Prof. univ. dr. Mihai Daneș

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Febra aftoasă se răspândește din ce în ce mai mult în țările din apropierea României. Slovacia a ajuns deja la 5 focare de boală, motiv pentru care fermierii din România sunt din ce în ce mai panicați de posibilitatea pătrunderii bolii și pe teritoriul țării noastre, lucru care ar fi devastator pentru sectorul zootehnic.

În încercarea de a înțelege mai bine ce înseamnă febra aftoasă și cum se manifestă, realizatorul emisiunii ”Agricultura la Raport”, Ovidiu Ghinea, a dialogat cu mai mulți specialiști în domeniu. Printre aceștia se numără și profesorul universitar dr. Mihai Daneș, membru al Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Șișești”.

”Febra aftoasă mai poartă numele de boala de gură și de picioare, adică simptomatologia se întâlnește în cavitatea bucală, se întâlnește la nivelul picioarelor și la nivelul mamelei. Cele trei locuri fac o inflamație veziculoasă gravă în care animalul are de suferit. Mortalitatea este mică la adulte, 50% la animalele tinere, 70% la miei, 70% la purcei și 50% la viței. Este o boală care reduce producția de lapte cu peste 60-70%. Acestea sunt pierderile directe.

Este o boală care afectează toate animalele cu copita despicată, domestice și sălbatice: porc mistreț, cerb, căprioară, capră neagră sau orice alt animal care se importă pentru grădinile zoologice, toate fac febra aftoasă. Nu există să scape un animal cu copita despicată. Acesta este un lucru foarte important, pentru că multitudinea de specii care sunt infectat dă pericolul acestei boli. Ea se transmite pe cale aerogenă de la un animal la alt animal cu mare ușurință. Se transmite prin surse directe – animal bolnav, produse de origine animală – și prin surse indirecte, unde intră inclusiv omul, calul, șobolanul, utilajele utilizate la hrănirea animalelor”, a explicat profesorul Mihai Daneș.

În ceea ce privește metodele de prevenție, având în vedere că România nu are această boală pe teritoriul țării, trebuie aplicate așa-numitele măsuri nespecifice, a explicat specialistul.

”Există două categorii de măsuri: specifice și nespecifice. Vaccinarea face parte din categoria măsurilor specifice de profilaxie sau de acțiune de necesitate. Noi suntem în situația actuală de a aplica măsurile nespecifice, și anume controlul circulației animalelor, controlul importurilor, controlul măsurilor de biosecuritate, informarea personalului ANSVSA, campanii de publicitate și de cunoaștere a bolii. (…) Nu este o boală cu care să te joci. Turism, agricultură, mâncare, toate sectoarele sunt afectate”, a mai subliniat prof. univ. dr. Mihai Daneș.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp
Picture of ASPAB

ASPAB

Articol publicat de către Asociația Producătorilor Agricoli din Bucovina

Articole similare

Lasă un comentariu