În timp ce Uniunea Europeană pune la dispoziție miliarde de euro pentru dezvoltarea agriculturii, fermierii români se lovesc de un sistem rigid, iar apetitul acestora pentru accesarea fondurilor europene nu mai e la fel de mare cum era în urmă cu câțiva ani. Incertitudinea planează asupra întregului proces, spune un consultant din domeniu, iar statul nu reușește să ofere instrumentele de care fermierii au nevoie pentru a fi predictibili.
În emisiunea ”Agricultura la Raport”, consultantul Cosmin Măglaș a explicat care sunt motivele din cauza cărora fermierii nu mai sunt la fel de entuziaști când vine vorba de fondurile europene. ”Trăim într-o perioadă în care incertitudinea în ceea ce privește fondurile este imensă”, a spus consultantul.
Pe de-o parte, modul în care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) lansează sesiunile de depunere a proiectelor ”din scurt”, fără a le lăsa timp fermierilor să-și pregătească proiectele, reprezintă o problemă. De cealaltă parte, după ani consecutivi de criză în agricultura românească, antreprenorii din acest domeniu au nevoie de instrumente financiare prin care să poată garanta implementarea proiectelor, având în vedere că băncile nu le mai oferă creditele de care au nevoie.
”Din punctul meu de vedere, cea mai mare problemă a sistemului de fonduri europene este faptul că nu avem un sistem de garantare al statului pentru implementarea proiectelor pe fonduri europene. Trebuie să înțelegem că suntem în urma a 5 ani de criză în agricultura din România și bancabilitatea a scăzut foarte mult. Până în acest moment, nu am găsit un instrument de garantare a creditelor fermierilor, asumat de stat. (…) Nu avem ministere care să își asume că instrumentele de garantare sunt acordate exclusiv celor care au îndrăzneala să absoarbă fonduri europene. Asta duce la blocaje foarte mari.
Dacă mergem acum la AFIR și întrebăm câte contracte sunt semnate pe DR-15, pe pomicultură, vorbim de programe serioase, vom vedea că nici jumătate nu s-au semnat, deși sunt trimise notificările și sunt chemați oamenii la contractare. De ce? Pentru că nu se poate dovedi cofinanțarea. În general, firmele nu sunt bancabile, și atunci avem nevoie de acest instrument financiar dedicat celor care accesează fonduri”, a explicat Cosmin Măglaș, pentru AGRO TV.