România, cu peste 10 milioane de ovine, este al doilea mare crescător din Uniunea Europeană, după Spania (13,6 milioane în 2023), dar nu este şi un mare consumator de carne de miel.
Cheltuielile pentru creşterea unui miel aproape s-au dublat faţă de anul trecut, însă preţul de vânzare a scăzut cu 30%, ajungând la 16-17 lei/kg în viu, iar fermierii se tem că ar putea coborî chiar la 12-13 lei/kg, din cauza celor două boli care afectează acum sectorul: pesta micilor rumegătoare şi febra aftoasă.
România, cu peste 10 milioane de ovine, este al doilea mare crescător din Uniunea Europeană, după Spania (13,6 milioane în 2023), dar nu este şi un mare consumator de carne de miel. Circa 3-4 milioane de miei sunt sacrificaţi anual de Paşte pentru consum intern şi export – însă în 2025, exportul către Europa a fost oprit. Italia, una dintre principalele pieţe, nu mai primeşte miei din România. Ungaria, prin raportarea unor focare de febră aftoasă, a contribuit la suspendarea comerţului intracomunitar.
În afara Paştelui, România nu consumă carne de oaie şi nici nu mai exportă în UE, trimiţând animale vii doar către ţări precum Iordania sau Arabia Saudită. Astfel, situaţia actuală pune o presiune financiară mare pe crescători, care se tem că oieritul riscă să ajungă în colaps, exact ca sectorul de creştere a porcilor, unde de opt ani pesta porcină africană face ravagii şi a blocat exporturile de carne din România.
„Preţul a ajuns la un nivel foarte mic. Anul trecut, preţul era de 23-24 lei/kg viu, iar acum este între 16 şi 17 lei. Totul s-a scumpit, iar lucerna a crescut de două ori. Un balot de lucernă, care anul trecut costa 150 lei, acum este 300 lei. Astfel, cheltuielile s-au dublat, iar acum primim cu 30% mai puţini bani, dacă vindem. În prezent, nici nu mai caută nimeni, pentru că exportul către Europa s-a oprit. Acum mai rămân doar arabii, dar italienii erau clienţii noştri. Anul trecut am vândut către Italia, iar acum catolicii au Paştele în aceeaşi perioadă cu noi, ortodocşii, dar nu mai putem exporta. Aşa că, încet-încet, ajungem la faliment“, a spus András Incze, membru în Cooperativa Agricolă de Ovine Tekse din judeţul Covasna.
El a fost prezent la emisiunea ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Penny, şi este reprezentantul celei de-a cincea generaţii din familie care se ocupă cu oieritul. În fermă are aproximativ 2.000 de oi, dar crede că acum oieritul a ajuns acum în pragul falimentului, din cauza birocraţiei şi a bolilor.