În spatele fiecărei pâini care ajunge pe masa unui român sunt ani întregi de muncă. Un soi de grâu are nevoie de 15 ani de pregătire înainte să ajungă pe piaţă şi trăieşte în exploatare 5-6 ani. Cercetătorii care studiază evoţia grâului, pentru a da randament chiar şi în condiţii de secetă ori de arşiţă, sunt oameni pasionaţi, neobosiţi, dar prost plătiţi, după cum spun chiar ei. De altfel, România alocă pentru cercetarea din agricultură doar 0,01% din PIB, deşi suntem cei mai mari consumatori de pâine din UE.
„O zi din viaţa amelioratorului de plante, în sezon, este la soare, fără umbră. Începe de la 6 dimineaţa, în câmpul de selecţie. Acesta este structurat în 7 hectare cu 8 culturi comparative în care se testează viitoare soiuri, capacitatea de producţie, rezistenţa la iernare, la secetă, boli şi dăunători“, a spus la o vizită în câmp cu jurnalişti Marinel Horablaga, directorul Staţiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă de la Lovrin, judeţul Timiş. Miercuri, 25 iunie, a avut loc evenimentul „O zi din viaţa unui ameliorator de plante“, aflat la a doua ediţie.