office@aspab.ro

Adresă mail pentru noutăți

Ce măsuri de urgență promite Guvernul pentru crescătorii de oi

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Crescătorii de oi din mai multe zone ale țării au protestat luni în Piața Victoriei, îngrijorați de efectele economice ale prezenței pestei micilor rumegătoare (PMR) în județele Arad și Bihor, în urma căreia Comisia Europeană a suspendat exportul de ovine vii din România către Uniunea Europeană până pe 6 iunie.

În urma protestului, o echipă guvernamentală formată din reprezentanți ai Cancelariei Prim-Ministrului și ai Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) s-a întâlnit cu o delegație a ciobanilor cărora le-a promis că „România va solicita Comisiei Europene o dispensă prin care oile și caprele de la fermele fără focare de Pesta Micilor Rumegătoare (PMR) să fie transportate la abatoarele din proximitate pentru sacrificare, prevenind astfel riscul de faliment al crescătorilor locali”, se precizează într-un comunicat al Guvernului remis luni redacției AgroTV.

Potrivit reprezentanților Executivului, crescătorii de oi au cerut soluții urgente pentru ca animalele să poată fi vândute de crescători pe piețele tradiționale, în preajma Paștelui.

Totodată, aceștia au formulat cereri privind acordarea de despăgubiri pentru pierderile suferite, precum și modificări legislative referitoare la utilizarea pășunilor în sistem dual, blocarea subvențiilor pe condiționalitate socială, legea vânătorii, subvenția pe lână, taxa de pășunat etc.

În context, reprezentanții ANSVSA au ținut să precizeze că exportul de ovine vii este interzis doar pe piața europeană și au subliniat că România poate livra în continuare carcase și carne de ovine și caprine, atât pe piața internă, cât și în statele membre UE. Aceștia au mai menționat că România exportă 85% animale vii și carne în carcasă din speciile ovine/caprine în statele din afara Uniunii Europene, care nu au restricții cu privire la aceste importuri.

„Dialogul cu asociațiile ciobanilor va continua până la găsirea celor mai bune soluții pe termen lung pentru sprijinirea crescătorilor de ovine și caprine, precum și a fermierilor din România”, se mai arată în comunicatul Guvernului.

Din delegația guvernamentală prezentă la discuții au făcut parte Dumitru-Daniel Botănoiu, Ciprian Văcaru și Radu Gheorghe Antohe, consilieri de stat din cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, precum și reprezentanți ai ANSVSA.

Din partea crescătorilor de oi au participat reprezentanți ai Asociației Profesionale a Ciobanilor, Asociației de Proprietari Paltinul și Asociației Producătorilor Agricoli din Bucovina.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp
Picture of ASPAB

ASPAB

Articol publicat de către Asociația Producătorilor Agricoli din Bucovina