office@aspab.ro

Adresă mail pentru noutăți

Cât mai costă un hectar de teren arabil în România, în comparație cu țările UE

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

În România, prețul mediu pentru un hectar de teren arabil se află încă binișor sub media europeană.

Astfel potrivit datelor publicate marți de Eurostat – Oficiul European de Statistică, în 2023, prețul mediu pentru un hectar de teren arabil în țara noastră a fost de 8.414 euro, situându-se la aproximativ 70% din prețul mediu înregistrat la nivelul Uniunii Europene.

În rândul celor 22 de țări pentru care sunt disponibile datele, Malta conduce de departe clasamentul celor mai ridicate prețuri medii pentru un hectar de teren arabil, cu 283.039 de euro pe hectar, urmată de Țările de Jos, cu 91.154 de euro pe hectar, și Luxemburg, cu 42.540 de euro pe hectar.

La polul opus, se află Croația, cu un preț mediu de 4.491 de euro pe hectar, Letonia, cu 4.591 de euro pe hectar, și Slovacia, cu 5.189 euro pe hectar.

Diferențe semnificative de preț se înregistrează nu doar la nivelul statelor UE, ci și la nivel de regiuni. Astfel, în afara Maltei, care în statisticile Eurostat apare ca regiune unică, cel mai ridicat preț mediu pentru un hectar de teren arabil se înregistra în Viena, Austria – 189.000 de euro, Flevoland, Țările de Jos – 178.093 de euro și Insulele Canare, Spania – 148.247 de euro.

De cealaltă parte, cele mai scăzute prețuri pentru un hectar de teren arabil se înregistrau în regiunile suedeze Ovre Norrland și Mellersta Norrland, respectiv 1.951 de euro și 2.378 de euro pe hectar, și în regiunea franceză Franche-Comte: 2.580 euro pe hectar.

Dacă vorbim despre prețul mediu de închiriere al unui hectar de teren arabil sau de pășuni permanente, în rândul celor 21 de țări pentru care sunt disponibile datele, în fruntea clasamentului se află Țările de Jos, cu un preț de închiriere de 914 euro pe hectar, în timp ce la coadă se află Slovacia, cu 67 euro pe hectar.

În rândul regiunilor UE, cele mai mari prețuri pentru închirierea unui hectar de teren arabil s-au înregistrat în Flevoland, Țările de Jos – 1.787 euro pe hectar, Insulele Canare, Spania – 1.164 euro pe hectar, și Noord-Brabant, Țările de Jos – 1.111 euro pe hectar.

În contrast, cele mai scăzute chirii s-au înregistrat în regiunile suedeze Ovre Norrland și Mellersta Norrland – 24 euro pe hectar, precum și în regiunile slovace Stredne Slovensko și Vychodne Slovensko, respectiv 40 euro și 43 euro pe hectar.

Eurostat mai precizează că pentru România nu există date disponibile privind închirierea unui hectar de teren arabil.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp
Picture of ASPAB

ASPAB

Articol publicat de către Asociația Producătorilor Agricoli din Bucovina

Articole similare

Lasă un comentariu