office@aspab.ro

Adresă mail pentru noutăți

Carnea de vită românească, delicatesă la export; Încasări anuale de 150 milioane euro

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Datele culese de Comisia Europeană arată care este, de fapt, animalul pe care românii îl cresc cu drag, dar care merge direct la export. Acesta este o delicatesă și prea puțini își mai permit să cumpere așa ceva din magazinele din țară. Sunt încasări de peste 150.000.000 de euro pe an, din străinătate.

Vietatea exportată masiv, cu încasări anuale de 150.000.000 de euro

România este o țară care are fermieri devotați și implicați. Aceștia cresc diverse animale pentru carnea pe care o au, însă multe dintre ele ajung direct peste hotare. O anumită vietate este exportată masiv în rândul străinilor.

Carnea sa este o delicatesă care aduce venituri anuale de peste 150.000.000 de euro. Comisia Europeană arată că în 2024 carnea de vită din România a fost livrată pe piețele din afara Uniunii Europene. Cantitatea totală de carne de vită a fost de 47.688,1 tone.

Prețul cu care s-a vândut acest produs românesc a fost de 3,23 euro/kg, relatează agroteca.ro. Exporturile de carne de vită de la crescătorii români au ajuns în primul rând la cei din Israel. Anul trecut această țară a oferit suma de 74.251.276 euro.

Banii au fost primiți pentru o cantitate de 22.357,1 tone, la un preț unitar de 3,32 euro/kg. Următorul loc a fost ocupat de Serbia, de unde au venit încasări în valoare de 14.148.221 euro. Cantitatea totală de carne de vită a fost de 3.258,4 t, la prețul de 4,34 euro/kg.

Pozițiile următoare la exportul de carne de vită au fost ocupate de Albania, 13.490.697 euro, 5.008 t, cu un preț de 2,69 euro/kg; Kosovo, 12.497.559 euro, 6.418,5 t, 1,95 euro/kg și Iordania, 7.825.660 euro, 2.819,1 t, 2,78 euro/kg.

Libia, 6.758.949 euro, 2.482,3 t, 2,72 euro/kg și Statele Unite, 6.336.899 euro, 233,8 t, 27,10 euro/kg nu lipsesc din top. Cantități mici, de sub 100 tone, de carne de vită, au plecat spre Egipt, Canada, Gabon, Georgia, Irak, Maroc, Macedonia de Nord, Tunisia și Australia.

Carnea de vită, benefică pentru sănătatea umană

Carnea de vită este o delicatesă care merge direct la export, dar nu este consumată în cantități mari de români. S-a ajuns în această situație pentru că prețul este destul de crescut, cu toate că produsul are multe proprietăți pentru organismul uman.

Alimentul reprezintă o sursă importantă de vitamina B, care ajută la formarea celulelor roșii. De asemenea, carnea acestui animal conține zinc care susține funcția cognitivă normală, fertilitatea și reproducerea. Menține nivelurile normale de testosteron în sânge.

Totodată, carnea de vită are în compoziția sa magneziu. Acesta este bun pentru procesele metabolice din organism și creșterea imunității. În altă ordine de idei, produsul este gustos și poate fi gătit în diverse variante, în special la cuptor sau în tigaie.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp
Picture of ASPAB

ASPAB

Articol publicat de către Asociația Producătorilor Agricoli din Bucovina

Articole similare

Lasă un comentariu