Noile condiții din Programul Tomata îi neliniștesc pe micii fermieri. Aceștia reclamă faptul că densitățile plantelor impuse în cadrul programului prin proiectul de Hotărâre de Guvern nu sunt în concordanță cu recomandările specialiștilor, motiv pentru care solicită de întâlnire urgență la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), pentru a discuta modificările care se impun.
Potrivit lui Ion Păunel, legumicultor și reprezentant al Uniunii Salvăm Țăranul Român, reprezentanții MADR au venit cu o propunere care nu e în concordanță cu tehnologia de cultură. Densitățile impuse de proiectul publicat pe site-ul ministerului sunt următoarele:
”Pentru prima dată de când avem un ajutor de minimis, nu se mai evaluează producția, ci se evaluează densitatea per metru pătrat la fiecare cultură în parte. Aș vrea să vă prezint culturile care sunt eligibile în program și propunerile Ministerului Agriculturii pentru densități. La tot ce înseamnă ardei gras, gogșar, ardei kapia și ardei iute, avem o recomandare de 6-7 plante/mp; la castraveți avem o recomandare de 2-3 plante/mp, la ceapa verde 100-166 plante/mp, fasole păstăi 5 plante/mp, salată 17-25 plante/mp, spanac 30-40 plante/mp, tomate 4-6 plante/mp, varză timpurie și extratimpurie 7-8 plante/mp, vinete 3-4 plante/mp”, a explicat Ion Păunel.
Reprezentanții asociațiilor din legumicultură pregătesc deja o scrisoare către MADR, dar solicită și o întâlnire la sediul ministerului, pentru a discuta concret toate modificările propuse.
”Compartimentul de horticultură din cadrul Uniunii Salvăm Țăranul Român, alături de alte forme asociative din agricultură și autorități locale, o să întocmim o adresă către Ministerul Agriculturii în care o să solicităm o întâlnire de urgență și o să comunicăm propunerile noastre pentru densitățile minime. Pentru ardeioase, propunerea noastră este de 2,5-4 plante/mp, pentru castraveți, conform tehnologiei de cultură, propunerea noastră este de 1,5-2 plante/mp; pentru ceapa verde, 120-150 plante/mp, la fasolea păstăi, recomandarea noastră este de 2,5-3 plante/mp, la salata verde 8-10 plante/mp, la spanac propunem 80-100 plante/mp, la tomate recomandarea noastră și a specialiștilor este de 2,5-4 plante/mp; la varza extratimpurie recomandarea noastră este 4-5 plante/mp, iar la vinetele cultivate în solar recomandăm 2,5-3 plante/mp”, a precizat Ion Păunel.