Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat pe site-ul instituției Ghidul privind veniturile realizate din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal, informează Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați printr-un comunicat remis, marți, redacției AgroTV.
Ghidul se adresează contribuabililor persoane fizice care realizează în anul 2025 venituri din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal, cum ar fi: terenurile cu destinație agricolă, și anume terenuri agricole productive – arabile, viile, livezile, pepinierele viticole, pomicole, arbuștii fructiferi, plantațiile de hamei și duzi, pășunile împădurite etc.
De asemenea, în Ghid sunt cuprinse și principalele obligații fiscale ale plătitorilor de venituri din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal.
Potrivit Codului fiscal, veniturile obținute din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal sunt clasificate în categoria veniturilor din cedarea folosinței bunurilor.
Conform prevederilor legale, contractul de arendare trebuie încheiat în formă scrisă, sub sancțiunea nulității absolute.
Arendașul trebuie să depună un exemplar al contractului la consiliul local în a cărui rază teritorială se află bunurile agricole arendate sau, dacă bunurile arendate sunt situate în raza teritorială a mai multor consilii locale, câte un exemplar al contractului la fiecare consiliu local în a cărui rază teritorială sunt situate bunurile arendate.
Venitul brut obținut din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal se stabilește pe baza raportului juridic/contractului încheiat între părți și reprezintă totalitatea sumelor în bani încasate și/sau echivalentul în lei al veniturilor în natură primate.
În cazul în care arenda se exprimă în natură, evaluarea în lei se face pe baza prețurilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotărâri ale consiliilor județene și, respectiv, ale Consiliului General al Municipiului București, ca urmare a propunerilor direcțiilor teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, hotărâri ce trebuie emise înainte de începerea anului fiscal.
În cazul în care prețurile medii ale produselor agricole au fost modificate în cursul anului fiscal de realizare a venitului, noile prețuri pentru evaluarea în lei a veniturilor din arendă exprimate în natură, pentru determinarea bazei impozabile, se aplică începând cu data de 1 a lunii următoare comunicării acestora către direcțiile generale regionale ale finanțelor publice. Prețurile medii ale produselor agricole, stabilite și/sau modificate potrivit paragrafelor anterioare, sunt publicate pe portalul Agenției Naționale de Administrare Fiscală și pot fi vizualizate prin accesarea link-ului: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Judete_PreturiAgricole_2 025.html
Stabilirea venitului net din arendă, calcularea, reținerea și plata impozitului
Venitul net din arendă se stabilește la fiecare plată prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 20% asupra venitului brut.
Impozitul pe veniturile din arendă se calculează prin reținere la sursă de către plătitorii de venit la momentul plății venitului, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net, impozitul fiind final. Impozitul astfel calculat se reține și se plătește la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reținut.
Obligațiile plătitorilor de venit
Potrivit legislației în vigoare, plătitorii de venituri din arendă au obligația să completeze și să depună, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care s-au plătit veniturile, formularul 112 „Declarație privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate”, în care declară impozitul pe veniturile din arendă calculat și reținut.
Formularul 112 se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanță, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Semnarea declarației se realizează prin utilizarea certificatului calificat, eliberat în condițiile Legii nr.214/2024 privind utilizarea semnăturii electronice, a mărcii temporale și prestarea serviciilor de încredere bazate pe acestea.
Trebuie reținut faptul că plătitorii de venituri din arendă nu au obligația completării și depunerii Declarației informative privind impozitul reținut la sursă și câștigurile/pierderile din investiții, pe beneficiari de venit – formular 205
Contribuția de asigurări sociale și contribuția asigurări de sănătate
Persoanele fizice care realizează venituri din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal nu datorează contribuția de asigurări sociale pentru aceste venituri.
În ceea ce privește asigurările sociale de sănătate, baza anuală de calcul a acesteia, în cazul persoanelor care realizează venituri din cele prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. c) – h) din Codul fiscal, o reprezintă:
a) nivelul a 6 salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 salarii minime brute pe țară inclusiv și 12 salarii minime brute pe țară;
b) nivelul de 12 salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 salarii minime brute pe țară inclusiv și 24 de salarii minime brute pe țară;
c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate cel puțin egale cu 24 de salarii minime brute pe țară.
Astfel contribuția de asigurări sociale de sănătate se calculează prin aplicarea cotei de contribuție de 10% asupra bazei de calcul.
Încadrarea într-unul dintre cele trei plafoane enumerate mai sus, după caz, se efectuează prin cumularea veniturilor nete din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal realizate cu alte categorii de venituri realizate, după cum urmează:
a) venitul net din drepturi de proprietate intelectuală;
b) venitul net distribuit din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit prevederilor Titlului II sau Titlului III din Codul fiscal;
c) venitul net sau norma de venit, după caz, pentru veniturile din cedarea folosinței bunurilor;
d) venitul și/sau câștigul/câștigul net din investiții;
e) venitul net sau norma de venit, după caz, pentru veniturile din activități agricole, silvicultură și piscicultură;
f) venitul brut, câștigul și/sau venitul impozabil din alte surse.
Informații suplimentare cu privire la calculul impozitului pe venit și al contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice care obțin venituri din arendarea bunurilor agricole, precum și detalii cu privire la obligațiile declarative ale acestora sau ale plătitorilor de venituri din arendă puteți obține accesând linkul:
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Ghid_arenda_2025.pdf
De asemenea aceste informații pot fi obținute și telefonic, la Contact Center-ul ANAF, la numărul de telefon 031 403 91 60, prin participarea la seminariile web susținute de ANAF sau la structurile de asistență și oferire servicii contribuabili din cadrul organelor fiscale teritoriale.