Crescătorii de animale au acum alte motive de îngrijorare. Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași semnalează apariția unui caz de rabie, la o bovină dintr-o gospodărie din comuna Șipote.
Specialiștii au făcut anchetă epidemiologică, iar rezultatul probelor prelevate de la bovină a fost pozitiv.
„Potrivit anchetei epidemiologice realizate de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași, proprietarul bovinei a observat că, de două zile, vaca nu mai mânca și nu mai bea apă, avea spume la gură. În dimineața zilei de 21 noiembrie 2024, a anunțat medicul veterinar din comună, care a trimis asistentul veterinar la fața locului. Acesta a constatat aceleași semne și a observat că bovina prezenta rigiditate musculară și faptul că arunca din picioare, după cum au afirmat medicii veterinari. În data de 22 noiembrie 2024, a fost convocată comisia mixtă de evaluare și s-a emis decizia de ucidere a animalului care a prezentat manifestări nervoase, fiind suspect de rabie”, au transmis reprezentanții DSVSA Iași.
Rabia, cunoscută sub denumirea populară de turbare, este o boală virală fatală, provocată de virusul rabic, care infectează sistemul nervos central – creierul și măduva spinării. Virusul rabic, găsit în saliva animalelor infectate, se poate răspândi la mamifere, dacă sunt zgâriate sau mușcate de un alt animal cu rabie.
Pentru că se poate transmite la oameni, autoritățile trag un semnal de alarmă și roagă populația să anunțe imediat medicul veterinar.
Perioada de incubație a rabiei la om variază între 1 și 3 luni, în medie 45 de zile și, în mod excepțional, între 10 și 12 zile.