Companiile de securitate cibernetică raportează o creștere de 30% a atacurilor cibernetice la nivel global, ajungând la 1.636 de atacuri pe săptămână per organizație. Printre victime se numără inevitabil și unii fermieri, precum cei din Elveția
Doar în SUA, FBI a raportat o creștere de 8,2% a atacurilor de tip ransomware în sectorul agricol de peste ocean.
Îmbătrânirea populației de fermieri poate face agricultura și mai vulnerabilă în fața unui val necruțător de atacuri cibernetice la nivel global. În timp ce fermele devin din ce în ce mai tehnologizate, aproape jumătate dintre fermieri afirmă că preocupările legate de securitatea cibernetică reprezintă cel mai mare obstacol în calea digitalizării agriculturii.
În acest context, agricultura, una dintre cele mai vechi activități umane, este presată să se reinventeze pentru era digitală. De exemplu, se estimează că există peste 35.000 de roboți de muls la nivel mondial, care furnizează date și informații digitale pe care observarea directă a animalelor nu le poate oferi. Acești roboți stochează detalii precum producția de lapte, starea de sănătate și informațiile despre sarcină, și alertează fermierii cu privire la comportamente neobișnuite ale vacilor, spre exemplu.
Cu toate acestea, un fermier din Elveția a descoperit că nici măcar roboții de muls nu sunt imuni la valul global de infracțiuni cibernetice. Printre suspecți atacului cibernetic se numără și hackeri români.
Chiar și roboții de muls se află în „cătarea” infractorilor cibernetici
Cazul fermierului elvețian căruia i-a murit o vacă, după ce roboții de muls au fost „piratați”, a creat destulă vâlvă la finele anului trecut.
Vital Bircher, un fermier din Hagendorn – Cantonul Zug, a experimentat pe propria piele cum tehnologia modernă se poate transforma într-un dezastru. Hackerii i-au infiltrat sistemul informatic, dezactivându-i un robot de muls, dar și colectarea datelor vitale de la vacile sale. I-au cerut în schimb o recompensă de 10.000 de franci elvețieni, echivalentul a aproximativ 10.600 de euro (la cursul actual), pentru decriptarea datelor.
Totul a început după ce fermierul a primit un mesaj text de la robotul de muls prin care i se semnala că nu mai primește date de la computer. Nu s-a gândit la nimic rău, nici după ce în grajd a constatat că afișajul mașinii de muls era negru. Așa că a contactat producătorul. Un angajat i-a explicat: „Ai fost piratat”.
Incidentul s-a terminat tragic pentru animal. Din cauza datelor lipsă, Vital Bircher nu a putut recunoaște la timp că vaca gestantă era în dificultate. Vițelul din pântec a murit, iar vaca a trebuit să fie eutanasiată în cele din urmă.
Impactul financiar al atacului s-a ridicat la peste 6.400 de euro, cauzat în principal de costurile veterinare determinate de pierderea vacii și a vițelului nenăscut, pe care a pus-o pe seama lipsei accesului la informațiile robotului privind datele de inseminare, dar și de achiziționarea unui nou computer, chiar dacă cel piratat era tehnic de ultimă generație, cumpărat cu doar un an în urmă și dotat cu program antivirus.
Hackerii au plecat în final cu mâinile goale, în ciuda tentativei lor de extorcare.